MAGIC DIP WORKSHOP


Magic Dip is een techniek om voorwerpen te "marmeren". Je gebruikt een bak water en speciale verf en hierin kun je allerlei verschillende voorwerpen dippen. De verf houdt o.a. op hout, kunststof (denk aan CD's), aardewerk, papier, en textiel. Hieronder een heel beperkte beschrijving. Voor een uitgebreide beschrijving verwijs ik naar het boekje "Magic Dip" van Leane de Graaf (Uitgeverij Leane Creatief ISBN: 90-74939-10-4)


Het lastigste en meeste werk is het prepareren van het water. Dit moet op kamertemperatuur zijn en precies de juiste hoeveelheid borax bevatten omdat de verf anders niet goed te verwerken is.

Neem een grote oude bak met 4 liter water op kamertemperatuur. Los hier een eetlepel borax in op. Roer de witte verf goed door met een cocktailprikker en laat één druppel op het wateroppervlak vallen. Als het goed is verspreid de verf zich binnen enkele seconden geheel over het oppervlak. Als er te weinig borax in het water zit zakt de druppel naar de bodem of er ontstaan "spinnenpoten" (de verf verspreid zich niet goed). Als er teveel borax in het water zit verandert de verf van kleur en de kleuren gaan onderling mengen i.p.v. naast elkaar te blijven liggen. Test na de witte druppel daarom ook enkele andere kleuren.

Ga nu de kleuren klaarzetten die je wilt gaan gebruiken voor je voorwerp, hier een CD. Doe van één kleur een paar druppels in het midden van het water. Wacht totdat de druppels uit elkaar gevallen zijn. Neem de tweede kleur en druppel IN de eerste kleur. Laat de druppels niet te dicht bij elkaar vallen. Pas als alle druppels "open" zijn neem je een volgende kleur.

Je zult merken dat er nogal wat verf gedruppeld moet worden voordat het oppervlak zich goed vult met verf. Het is moeilijk te zeggen wanneer het genoeg is, dat is een kwestie van proberen.

De mooiste resultaten krijg je als je 3 of 4 kleuren verf gebruikt.

Als je denkt dat je genoeg verf hebt roer je eventueel heel voorzichtig nog een paar patronen in de verf. Let op: het patroon komt precies zo op het te dippen voorwerp als het in de bak ligt!
Doe een plastic handschoen aan en pak de CD zo vast dat je hem nergens raakt waar verf moet komen.
Dompel de CD rustig en gelijkmatig in het water.

Als de CD helemaal onder water is geweest haal je hem in een vlotte beweging uit het water. Let hierbij op dat er niet weer verf wordt opgenomen want dat verstoord de patronen. Blaas eventueel de verf een beetje opzij om een schoon gedeelte te krijgen. Zet de CD op zijn kant te drogen.

Als er nog genoeg verf op het water ligt kun je nogmaals dippen. Je kunt ook wat verf bijdruppelen. Dit kan niet te vaak, dat worden het vieze kleuren.

Hier wordt een achtergrondkaart gedipt. Maak de kaart wat te groot zodat je later het gedeelte waar de knijper zat kunt wegsnijden.
Het resultaat van bovenstaande dip.
Als het water te vies wordt ga je het schoonmaken. Dat doe je door met stroken krantenpapier over het water te "vegen". Zo neemt de krant alle verfresten op. Nu kun je eventueel weer opnieuw beginnen. Het boraxwater kan heel vaak gebruikt worden.
Plak de CD op een mooie kaart en werk hem bijvoorbeeld af met een plaatje in bijpassende kleuren in 3D.

Kijk voor meer informatie (in het Engels) op:
Magicdip.net