HOBBY TIPS EN TRUCS

Hieronder een lijst van allerlei trucjes en wetenswaardigheden op hobby gebied.
Iedereen wordt uitgenodigd om goeie tips in te dienen.

TRAPEZE
Als je met het "dammetje" wegknippen tussen veel draden door moet is dit heel riskant. Voor je het weet knip je ook een draad door. In plaats van knippen kun je ook diverse keren prikken met een heel fijne prikpen. Net zo lang tot het "dammetje" los ligt. Het is dan nog wel een beetje rafelig maar dat geeft niet omdat je er toch een kader overheen maakt.
FANCY FOLDING VASTPLAKKEN
Tip om niet steeds een klein stukje plakband af te hoeven knippen. Plak een lang stuk plakband op je snijmat, niet aanduwen! Snijd hiervan nu allemaal kleine strookjes van ongeveer een halve cm. Als je nu een stukje plakband nodig hebt om een Fancy Folding strookje vast te zetten wip je dit met de punt van een mesje van je mat en plakt het op.
FANCY FOLDING
Maak van je Fancy Folding patronen eerst een kopietje en plastificeer deze. Bijv. door er plakplastic over te plakken of (nog mooier) lamineer ze. Dit kun je bijvoorbeeld bij de meeste kopieerwinkels laten doen. Doe 2 patronen met de onbedrukte kant tegen elkaar en je hebt gelijk aan 2 kanten een patroon.

EYELETS OP EEN KAART BEVESTIGEN
Neem een gladde en stevige ondergrond, bijv. een oude snijmat. Maak met een holpijpje of ponstang een gaatje van het juiste formaat. Steek de eyelet vanaf de voorkant in dit gaatje en leg je kaart ondersteboven neer. Zet de eyelettool in de opening van de eyelet en sla met een hamer op de tool. Zo sla je de achterkant van de eyelet plat en zit deze vast.

EMBOSSEN ZONDER LICHTBAK
Ja, dat kan. Leg de mal op de achterkant van je kaart en teken met potlood alle te embossen contouren. Leg dan de mal onder de kaart en embos alle potloodlijnen. Zorg dat je afgetekend hebt waar de mal precies moet liggen. (tip van Marcel Lasonder)
SCHUDKAARTEN
Soms blijft het schudmateriaal aan de zijkanten van het foamtape plakken. Dit kun je voorkomen door voordat je de beschermlaag van het foam verwijdert eerst wat zout over de kaart te schudden.
PONSEN
Als je ponsen hebt die niet in de houder van de ponshulp passen kun je dit soms oplossen door een aantal stukjes (sierraden)rubber op elkaar te plakken en dit achter de pons te leggen zodat deze toch vast komt te liggen. 
CREAEASY
Om te voorkomen dat je kaart gaat vlekken kun je hem even bespuiten met fixeer of haarlak.
LACÉ / INCIRE
Het snijwerk in deze mallen gaat makkelijker als je op een glasplaat snijdt.
COLUZZLE
Als je d.m.v. een Coluzzle-mal snijdt gebeurt het vaak dat de achterkant wat raar gerafeld wordt. Leg daarom voordat je gaat snijden een velletje papier onder je snijwerk. De rafels komen dan niet in je kaart maar in het papier. 
HOBBYMESJE
Is je hobbymesje snel bot? Probeer eens of je hem weer scherp krijgt door hem over een nat wetsteentje te halen.
3D-KIT
Als je een grootverbruiker bent van 3D-kit kun je overwegen een grote spuit siliconenkit te kopen bij de bouwmarkt. Koop bij de apotheek een paar injectiespuitjes en vul deze met kit. Het werkt reuze handig!
CREAEASY
Van CreaEasy is een mooi sjabloon met abstracte vormen te koop. Als je meer variatie wilt kun je er ook nog één zelf maken van een transparante sheet. Gebruik hiervoor bijv. een cirkelsnijder of metalen snijmallen die er in allerlei vormen zijn.

CREAEASY
Behalve met pastelkrijt of stempelinkt kun je ook eens gaan experimenteren met aquarelpotlood of oogschaduw die je toch niet meer gebruikt.

EENVOUDIGE CIRKELSNIJDER
Zorg er vooral voor dat je niet te hard duwt! Beter is het om zachtjes te duwen en dan meerdere malen rond te snijden.

PLAKKEN VAN VELLUM/PERKAMENTPAPIER/CALQUEPAPIER.
Als je dit met dubbelzijdig plakband of lijm op je kaart plakt blijft dat altijd zichtbaar (behalve als je dit op het hele oppervlak doet). Dit kun je oplossen door de lijm precies onder een plaatje of sierrandje te doen. Als je een omslag van perkamentpapier om een kaart maakt kun je in de rug een smal strookje dubbelzijdig plakfolie maken, dit is amper zichtbaar.
Als je echt helemaal onzichtbaar of juist heel opvallend wilt bevestigen kan dat:
- met de Pritt Power Stick
- met de UHU fotolijmstift
- met een fotolijmspray, bijv. van 3M of Bison
- met kraaltjes op de kaart bevestigen
- met eyelets of bradletz op de kaart vastzetten
- een omslag met borduurgaren in de rug vastnaaien.

IRISVOUWEN
De enkele kaart waarop het irisvouwwerk is gemaakt worden in de boekjes altijd met dubbelzijdig plakband op een dubbele kaart geplakt. Zelf vind ik het mooier om hier 3D-foam voor te gebruiken want dan krijg je niet zo'n dikke gepropte kaart.
MAKKELIJKER PONSEN
Als ponsen een te zwaar werkje is voor je kun je gebruik maken van een ponshulp. Deze zijn in de hobbywinkel in verschillende uitvoeringen te koop waarvan ik "Willems Ponsvriend" het fijnste (en degelijkste) vind. Sorry, dit is ook de duurste.
MAKKELIJKER KNIPPEN
Voor mensen die moeite hebben met knippen zijn er tegenwoordig "pincetschaartjes" te koop. Dit zijn heel fijne schaartjes die super licht knippen. Ik weet van diverse mensen die niet meer konden knippen door bijv. reuma die dat nu wel weer doen!
PONS DIE NIET SOEPEL WERKT
Pons niet door te dun papier maar ook zeker niet te dik, bij voorkeur niet dikker dan 120 grams. Als een pons blijft hangen kun je het beste een aantal keren ponsen in papier dat aan twee kanten is ingesmeerd met een waxinelichtje.
TEKST OP JE KAART
Dit kan je zelf schrijven bijv. met een calligrafeerstift. Een andere mogelijkheid is om tekststempels te kopen. Samen met mooi gekleurde stempelkussentjes kun je dit mooi bijpassend bij je kaart maken. Je kunt ook gebruik maken van kant-en-klare tekststickers. Deze kun je eventueel kleuren met identi-pen. Doe dit als de sticker nog op het stickervel zit.
HOBBYBOEKJES
Heel veel hobbyboekjes zijn ook te leen in de bibliotheek.
SNIJDEN VAN EEN CD-ROM
Met een breekmesje steeds dieper insnijden of met een decoupeerzaag met fijne ijzerzaag (op lage snelheid). Zorg dat je geen krassen maakt. Nog makkelijker gaat dit wanneer je de CD eerst in heet water legt, dan is hij ook in allerlei vormen te knippen.
3D FOAM KNIPPEN
3D foam blijft vaak erg aan je schaartje plakken. Dit kun je al enigzins voorkomen door je schaartje nat te maken. Je kunt ook een stuk tegenvel van een stickervel of bakpapier gebruiken. Plak hierop een stuk 3D foam en nu kun je het wel makkelijk knippen. Het laatste stuk foam wat op de rol geplakt zit kan nog gebruikt worden als je hier dubbelzijdig plakband op plakt.
EMBOSSINGPEN BETER LATEN GLIJDEN
Haal de pen even door je haar. Hij wordt dan wat vettig en glijdt dan beter. Je kunt ook Pergasoft gebruiken (geeft geen vlekken!). Nog eenvoudiger: smeer de hele achterkant van je kaart in met een waxinelichtje, geurkaarsje of stukje zeep.
FOTOLIJM
Als je papier plakt met fotolijm krijg je geen vlekken en kun je geknoeide druppels zo weer wegvegen. Je kunt je werk ook zo weer uit elkaar halen zonder schade.
MALLEN/KOPIEEN
Maak van patronen die je vaker wilt gebruiken een mal van dik papier of karton.
SJABLOON VASTPLAKKEN
Als een sjabloon op je kaart wilt plakken kun je dit het beste doen met verwijderbaar plakband (bijv. Scotch blauw). Dit is erg duur. Schilderstape is ook een mogelijkheid maar plakt soms nog net iets teveel. Je kunt ook gewoon plakband nemen en dit eerst een paar keer voorzichtig over je kleren halen waardoor het minder sterk plakt.
PONSEN
Als je met figuurponsen werkt kun je deze het beste ondersteboven gebruiken. Dan kun je beter zien waar de opening komt. Let op: de "Incireponsen" mogen juist NIET op z'n kop gebruikt worden, dan gaan ze namelijk kapot.
BORDUREN
Prikpatronen kun je vaak ook gebruiken om te borduren op kaarten.
GELKAARTEN
Gel voor gelkaarten kun je zelf kleuren d.m.v. Ecoline of gekleurde inkt.
ACHTERGRONDPAPIER
Plak op je kaart een stuk (structuur)behang als apart achtergrondje.
SKELETBLAD
Skeletblad kun je bijna onzichtbaar opplakken d.m.v. kleine stukjes dubbelzijdig plakband. Probeer dit te plakken op plaatsen waar nog een plaatje boven komt.
SCHUDMATERIAAL
Gebruik voor in een schudkaart ook eens uitgeponste figuurtjes, (gekleurd) zand, kruiden, stukjes hooi, zaden, rijst, kunstsneeuw of thee.
SANDY-ART
Bij gebruik van sjablonen moet je deze niet op dubbelzijdig Sandy-art folie gebruiken. Dit plakt zo sterkt dat het sjabloon niet goed meer te verwijderen is.
SANDY-ART
Als je een contour-sticker op Sandy folie plakt en elk vakje vult met een andere kleur zand krijg je een heel mooi effect. Dit precisiestrooiwerk kun je bijv. doen met een schuin afgesneden rietje.
SPLITPENNEN
Vind je het niet mooi als de splitpen in een draaikaart of bij klapstempels te zien is? Kleur hem dan met hobbyverf of permanentstift (bijv. Identi-pen) in een bijpassende kleur of plak er een plaatje boven.
STEMPELS
Spoel stempels niet af onder de kraan. Zet een ondiep schaaltje naast je met daarin een vochtig sponsdoekje. Even deppen (nooit vegen!) en schoon is het stempel. Op keukenpapier deppen om te drogen. Voor een grote schoonmaakbeurt kun je speciale stempelcleaner gebruiken. Sommige mensen reinigen hun stempels met babydoekjes, dit kan alleen als er géén olie in zit!
INCIRE en LACÉ
Haal als je klaar bent met snijden niet gelijk de kaart van het sjabloon. Houdt hem eerst tegen het licht om te kijken of alles goed door en door gesneden is. Zo niet dan kun je nog gemakkelijk even een tweede keer snijden.
CARD-GEL en KAARTENPASTA
Deze kunnen gekleurd worden met diverse soorten verf.
AFWERKING
Afwerking van de kaart is ontzettend belangrijk. Het lijkt een open deur intrappen maar vergeet vooral niet de potloodlijnen weg te gummen aan beide zijden van de kaart. Verwijder of verstop lijmvlekken. Zet een leuk stempeltje op de envelop of plak een stickertje.